klant bepaald

Hoe je jouw product vindbaar maakt in de maakindustrie

Als marketeer of sales manager in de maakindustrie sta je voor de uitdaging om je producten vindbaar te maken in een nichemarkt. Je hebt te maken met een kleine doelgroep en daardoor lagere zoekvolumes. Dit heeft als voordeel dat er vaak minder concurrenten zijn, maar het nadeel dat het vinden van de juiste zoekwoorden wat lastiger is.

Gelukkig zijn er strategieën die je kunt toepassen om je online zichtbaarheid te vergroten en potentiële klanten te bereiken. In deze blogpost zullen we bespreken hoe je aan de slag kunt gaan met SEO en SEA om jouw producten succesvol in de markt te zetten.

Doe een grondig zoekwoorden onderzoek:

Het begint allemaal met een goed zoekwoorden onderzoek. Identificeer de specifieke zoektermen die jouw doelgroep gebruikt bij het zoeken naar producten in de maakindustrie. Gebruik tools zoals de Google Keyword Planner of hulp van ChatGPT met Aiprm om relevante zoekwoorden te vinden die aansluiten bij jouw productaanbod. Het meest relevante verkeer zit vaak in de longtail woorden, zoals kogelafsluiters voor waterstoftoepassingen. Op het woord afsluiter zal je ook veel bezoekers (consumenten) naar je website trekken die niet relevant zijn.

Stap 1: Optimaliseer jouw SEO

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is essentieel om jouw online vindbaarheid te verbeteren. Zorg ervoor dat je relevante zoekwoorden op strategische plaatsen op je website gebruikt, zoals in de paginatitels, meta-tags en in de inhoud zelf. Daarnaast is het belangrijk om je website technisch te optimaliseren, zoals het verbeteren van de laadsnelheid en het gebruik van zoekmachinevriendelijke URL-structuren.

Stap 1.1: Benadruk jouw toegevoegde waarde op de website en meta tags

Wat maakt jouw product uniek in de maakindustrie? Het is belangrijk om je toegevoegde waarde te benadrukken. Leg uit hoe jouw product de behoeften van klanten vervult en zich onderscheidt van de concurrentie. Door je unieke waardepropositie te communiceren, vergroot je de kans dat potentiële klanten klikken op jouw Google resultaat of advertentie. Denk bijvoorbeeld dat je sterk bent in maatwerk of kunnen leveren binnen 24 uur.

Stap 2: Profiteer van de synergie tussen SEO en SEA

Hoewel SEO zich richt op organisch verkeer, kan zoekmachine-adverteren (SEA) je helpen om extra zichtbaarheid te genereren via betaalde advertenties. Je kunt jouw SEO-inspanningen ondersteunen met gerichte SEA-campagnes. Door relevante zoektermen te gebruiken in zowel je SEO- als SEA-strategieën, vergroot je de consistentie en effectiviteit van jouw online marketinginspanningen.

Stap 2.1: gebruik de SEA zoektermen om nog meer zoekwoorden te vinden

Op basis van je advertenties krijg je zoektermen binnen die zijn gebruikt door potentiële leads. Op basis van deze zoektermen heeft Google je advertentie getoond. Belangrijk is om deze woorden te bestuderen en te bespreken met je verkopers, haal de relevante zoektermen eruit en sluit de niet relevante uit. De relevante zoektermen kan je gebruiken in je content om zo je SEO te optimaliseren. Daarnaast verwerk je deze in je SEA advertenties om nog betere bezoekers aan te trekken.

Stap 3: Optimaliseer met SE Ranking

Er zijn verschillende tools beschikbaar om je te helpen bij het monitoren en optimaliseren van je SEO-ins panningen. Een van deze tools is SE Ranking. SE Ranking biedt verschillende functies waarmee je jouw zoekwoordposities kunt volgen, concurrentieanalyses kunt uitvoeren en de algehele prestaties van je website kunt verbeteren. Door gebruik te maken van tools zoals SE Ranking kun je je SEO-inspanningen optimaliseren en inzicht krijgen in de resultaten van je inspanningen. Oftewel levert het meer leads en aanvragen op.

Praktische tips en best practices:

Hier zijn enkele praktische tips en best practices die je kunt toepassen om je producten beter vindbaar te maken in de maakindustrie:

  • Optimaliseer je productbeschrijvingen: Zorg ervoor dat je productbeschrijvingen relevant zijn en de belangrijkste zoektermen bevatten. Gebruik duidelijke en overtuigende taal om de voordelen van je product te benadrukken.
  • Creëer waardevolle content: Publiceer regelmatig blogposts, handleidingen, casestudy’s en andere vormen van content die relevant zijn voor jouw doelgroep. Hiermee vergroot je niet alleen je online zichtbaarheid, maar vestig je ook je autoriteit in de maakindustrie. Hiermee ben je niet alleen bezig met de mensen die nu behoefte hebben, maar ook de doelgroep die straks gaat zoeken naar je product. De doelgroep die nu zoekt naar je product is maar 3% van de totale doelgroep.
  • Werk aan sterke backlinks: Bouw een netwerk van kwalitatieve backlinks op door samen te werken met relevante partners, het schrijven van gastblogs en het deelnemen aan branche-evenementen. Sterke backlinks kunnen je SEO-prestaties verbeteren en je online reputatie versterken.
  • Monitor en analyseer je prestaties: Blijf de prestaties van je SEO- en SEA-inspanningen nauwlettend volgen. Gebruik tools zoals Google Analytics om belangrijke statistieken, zoals websiteverkeer, conversies en bouncepercentage, te meten. Analyseer deze gegevens regelmatig en pas je strategieën aan waar nodig.

Conclusie:

Het vindbaar maken van je producten in de nichemarkt van de maakindustrie kan een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën kun je je online zichtbaarheid vergroten en potentiële klanten bereiken. Door een grondig zoekwoorden onderzoek uit te voeren, je toegevoegde waarde te benadrukken, SEO en SEA te optimaliseren en tools zoals SE Ranking te gebruiken, kun je stappen zetten naar succes. Vergeet niet om praktische tips toe te passen en regelmatig je prestaties te monitoren. Met de juiste inzet en consistentie kun je jouw producten laten opvallen in de maakindustrie en je concurrentie voorblijven.

Voor hulp kan je natuurlijk altijd ons inschakelen.